Dar Es Salaam in Tanzania, de hoofdstad die geen hoofdstad is
03 maart 2017 

Dar Es Salaam in Tanzania, de hoofdstad die geen hoofdstad is

Hoewel formeel niet de hoofdstad, is Dar Es Salaam in Tanzania het onbetwiste economische en bestuurlijke centrum van Tanzania. Levendig en aangenaam. En hoewel ‘Dar’ de problemen kent van vrijwel iedere grote Afrikaanse stad, zijn haar bekoringen zeker de moeite waard. De architectuur, de mensen, de markten en de musea.

Huis van Vrede

In 1862 heette Dar Es Salaam nog Mzizima en was toen een klein vissersdorpje langs de kust. Sultan Majid van Zanzibar was zo onder de indruk van de natuurlijke haven en de omgeving, dat hij de plaats verhief tot handelscentrum. In 1866 bouwde hij er een twee verdiepingen hoog paleis van koraal dat hij Dari Salaam (Huis van Vrede) noemde. De Arabische nederzetting ontwikkelde zich tot stad, maar Majid overleed in 1870 na een val in zijn paleis en zijn opvolger was niet in de plaats geïnteresseerd. Dar Es Salaam werd veronachtzaamd. En Bagamoyo, eindstation van de slavenkaravanen en belangrijke haven en scheepswerf in het noorden, steeg in aanzien.

Rond 1880 werd in Dar Es Salaam een post voor christelijke missionarissen opgericht, waarna vanaf 1891 het Duitse koloniale bestuur hier zetelde. De Duitsers zagen in dat de beschermde haven van de stad veiliger was dan die van Bagamoyo. Zij maakten Dar Es Salaam tot hoofdstad van Tanzania. Dit bleef zo tot 1973, toen het parlement en de regering naar Dodoma werden verplaatst.

Nadat de Duitsers in 1914 de laatste hand hadden gelegd aan de spoorlijn ging het Dar Es Salaam voor de wind. Ook nu nog zijn overblijfselen van de Duitse architectuur en met acacia’s omzoomde straten in de stad te vinden. De Duitsers werden echter in 1916 verdreven en afgelost door de Britten, die er bleven tot de onafhankelijkheid van Tanganyika in 1961.

Rijke koloniale invloeden

Door deze koloniale invloeden kwamen in Dar Es Salaam in Tanzania een prachtige haven, mooie parken, stijlvolle avenues en een uitstekend commercieel centrum tot ontwikkeling. Toen echter na de onafhankelijkheid de lokale cultuur meer invloed kreeg en de nationalisatie van veel bedrijfstakken tot een economische teloorgang leidde, raakte de stad in verval. In de jaren tachtig verkeerde Dar es Salaam in een erbarmelijke staat. Vanaf die tijd bloeit de stad echter weer langzaam op.

Tegenwoordig is Dar Es Salaam met een oppervlakte van 1350 km2, en rond de 2,5 miljoen inwoners, de grootste stad van Tanzania. Hoewel formeel niet langer de hoofdstad, nog altijd het commerciële, politieke en maatschappelijke centrum van het land. Dar Es Salaam vertoont alle gebruikelijke Afrikaanse uitersten. Troosteloze armoede, vervallen gebouwen en bouwvallige krotten naast glimmende Mercedessen, glinsterende glazen torens en op het Westen georiënteerde zakenlui. De inwoners en architectuur vormen een interessante culturele mix van Britse, Duitse, Aziatische en Arabische invloeden in een stad die nog altijd onmiskenbaar Swahilisch is. Hoewel de meeste mensen hier geen eenvoudig leven leiden, zijn de inwoners van Dar Es Salaam vriendelijk en behulpzaam en zijn er weinig problemen. Ze zijn er trots op Tanzaniaan te zijn en laten hun land graag zien aan overzeese bezoekers.

De stad verkennen

Het stadscentrum van Dar Es Salaam is relatief klein en overdag gemakkelijk te voet te verkennen. Het is niet verstandig om ’s avonds zonder begeleiding in de stad te wandelen. De goedkoopste manier van vervoer zijn de dalla-dalla’s (oude minibusjes, pick-ups of vrachtauto’s), hoewel deze niet erg schoon zijn en vaak volgestouwd worden. Ze zijn pas echt vol wanneer er mensen eruit vallen. Let goed op je bagage. Taxi’s zijn niet al te duur, maar kom voor de rit een prijs overeen en ding af. Chauffeurs vragen vaak drie keer de standaardprijs voor een ritje van de luchthaven naar de stad en hopen op een onoplettende bezoeker.

Als je echter op een gemakkelijke, veilige en ontspannen manier de stad en zijn bezienswaardigheden wilt bekijken, raden wij je aan om bij een van de lokale touroperators een georganiseerde rondrit te boeken of een auto met chauffeur of gids te reserveren. Weliswaar is dit iets duurder, maar de prijs is zeker niet onoverkomelijk.

Kariakoo en Msasanie schiereiland

Een blog is geen reisgids. Als je Dar Es Salaam in Tanzania met een bezoek gaat verblijden, is het de moeite waard om een boekje aan te schaffen. Bijvoorbeeld The Insight Guide, Tanzania & Zanzibar. Daarin staan alle bezienswaardigheden in Dar Es Salaam beschreven. We lichten er twee uit die we je op deze plek niet willen onthouden: Kariakoo en Msasanie schiereiland.

Kariakoo

Ten westen van het Mnazi Mmoja Park zijn de kleurrijke wijken Kariakoo en Ilala te vinden. Hier staan typische Swahilische banda-huisjes met daken van golfplaten, fraai vormgegeven voordeuren en vaak een veranda of stenen bank aan de voorkant. Kariakoo Market is de grootste en drukste markt van de stad en wordt dagelijks gehouden. Hier liggen fruit en groenten hoog opgestapeld en worden maïs, specerijen en linzen in grote manden te koop aangeboden. Niets is genetisch gemanipuleerd, alles is misvormd en vlekkerig, maar heeft een fantastische smaak. Deze markt trekt veel mensen, waarbij je best wel eens de enige toerist zou kunnen zijn. Het is hier niet gevaarlijk, maar ook hier raden wij je aan je te laten begeleiden door een gids. Het is niet alleen veiliger, het maakt ook de communicatie met de kooplui een stuk eenvoudiger. De Ilala markt is vergelijkbaar.

Msasani- schiereiland

Op het Msasani-schiereiland, ten noorden van het stadscentrum, wonen diplomaten en miljonairs achter hoge muren. Op sommige plekken kun je een glimp van de prachtig verzorgde tuinen en hagelwitte villa’s opvangen. Aan de westkant van het schiereiland ligt Msasani, een prachtig vissersdorpje dat een van de eerste Arabische nederzettingen langs de Swahilische kust was. The Slipway is een groot complex langs de waterkant met cafés, bars, galeries, de beste boekwinkel van Dar Es Salaam en een nuttige pinautomaat. Hier wordt een levendige, maar zeer toeristische markt gehouden. Verder heb je vanaf dit complex een prachtig uitzicht op zee.

Je kunt hier de boot naar het eiland Bongoyo nemen of een boot huren om te gaan vissen. Rond het eiland zijn goede duik- en snorkelplaatsen. Net zoals rond het eiland Mbudya, 4 km noordelijker, dat te bereiken is vanaf de strandhotels ten noorden van Dar Es Salaam. Voor de kust van Dar Es Salaam zijn overigens ook goede duikplaatsen. Ten zuiden van The Slipway zit een aantal goede duikcentra, de overige duikcentra zijn rond de noordelijke strandhotels gesitueerd. Voor de liefhebber!

Is Dar Es Salaam in Tanzania je bezoek waard?

Als we eerlijk zijn zouden we de stad geen ‘must see’ willen noemen. Tanzania is beroemd om haar wildparken. Nergens ter wereld kun je het wild op deze manier aanschouwen. Het natuurschoon is adembenemend. Het is begrijpelijk dat mensen uit alle windstreken dit minimaal eenmaal in hun leven gezien willen hebben. Ook de Kilimanjaro is volstrekt uniek, evenals het sprookjesachtige Zanzibar. Een bezoek aan Dar Es Salaam in Tanzania zouden wij zelf niet in dit rijtje plaatsen. Maar voor wie het interessant vindt om eens de sensatie te ervaren van een Afrikaanse miljoenenstad, is een bezoek aan ‘Dar’ zeker een overweging waard. En ach… als je het niet doet, dan vlieg je er waarschijnlijk toch even overheen. Als je met de KLM vliegt tenminste, want die vliegt elke 24 uur de driehoek Amsterdam – Kilimanjaro – Dar Es Salaam – Amsterdam.

Wil je weten wat wij wel een ‘must see’ vinden in Tanzania? Lees er dan meer over in de blog ‘Top 10 bezienswaardigheden in Tanzania‘.

Bron:

Bij het schrijven van dit blog is dankbaar en royaal gebruik gemaakt van Insight Guide Tanzania & Zanzibar, Uitgeverij Cambium BV, Zeewolde.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen