Hollandse snijbloemen in Tanzaniaanse grond
16 juni 2017 

Hollandse snijbloemen in Tanzaniaanse grond

Wie reist langs de uitlopers van de Kilimanjaro stuit op een opvallend en onverwacht fenomeen: de aanwezigheid van verschillende grote Nederlandse bedrijven op het gebied van planten- en bloementeelt en zaadveredeling. Wat doen deze bedrijven hier? Is het een uitvloeisel van de ontembare Hollandse handelsgeest? En wat heeft Tanzania deze ondernemers te bieden? Makasa ging op onderzoek uit.

Bloemen en barbecue

Onlangs werden we uitgenodigd voor een barbecue bij vrienden die eigenaar zijn van een prachtige flowerfarm. Michiru ltd. Terwijl de vlammen in de barbecue langzaam veranderden in een zacht gloeiende massa werden wij rondgeleid op het bedrijf. Een plek waar innovatie samengaat met de wonderen van de natuur. Waar over elke knop is nagedacht en waar iedere bloem nog eens een handje geholpen wordt door de techniek.

De ene clematis is net zo mooi als de andere

Bij Michiru wordt de clematis gekweekt. Uniek is dat niet. Wat wel uniek is, is dat de clematis hier niet als klim- of tuinplant, maar als snijbloem gekweekt wordt. Het schitterende resultaat is een staaltje productontwikkeling in optima forma. De bloemen die gekweekt worden op een ongeveer 15 hectare groot gebied, worden vanaf Kilimanjaro airport naar Amsterdam gevlogen waar ze via de veiling Flora Holland hun weg vinden over de hele wereld. Slechts een klein gedeelte gaat via Ethiopian Airways rechtstreeks naar Japan.

Omdat de bloemen verkocht worden aan een koper die de bloemen niet gezien heeft, is een garantie op de kwaliteit van cruciaal belang. De koper moet voor 100% aankunnen op een constant product. Dit stelt hoge eisen aan de teelt, de oogst, de verwerking en het transport van de bloemen. Het is duidelijk. We hebben het hier niet over een toevallig samengesteld veldboeketje, hoe mooi dat ook kan zijn, maar over een bloem waarvan de klant van te voren exact weet hoe die er uit ziet.

Bloemen het hele jaar door

Ondertussen is het vlees op de grill close to perfection. We drinken een heerlijk glas wijn en willen vervolgens nog meer weten over de bloemen. Waarom hier in Tanzania? Holland was toch het walhalla voor snijbloemen? We leren dat het anders is. Om te beginnen biedt de hoogte van 1200 meter een perfect klimaat voor de clematis. De farm ligt vlakbij het vliegveld wat gunstig is voor de logistiek. Maar wat misschien wel het belangrijkste is: er kan het hele jaar door geteeld worden! Gedurende de winter kan dat in Nederland niet. Behalve in kassen met licht en dat is zeer kostbaar. Gecombineerd met het gegeven dat de clematis een vaste plant is die twee maal per jaar bloemen geeft, kun je dus het hele jaar rond telen en oogsten.

Wat ook een rol speelt bij de keuze voor Tanzania, is de politieke stabiliteit. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zimbabwe waar de eigenaren van Michiru eerder gevestigd waren. Weliswaar zorgen de traagheid en inefficiency van overheidsinstanties soms voor irritatie, maar dit lijkt een meer algemeen probleem waar nog hard aan gewerkt moet worden. Michiru biedt aan maar liefst 170 mensen uit de omgeving werk. In ruil daarvoor mag wel wat support van de overheid verwacht worden. Zo luidt de algemene opvatting aan tafel.

En zo kunnen we in ons mooie Tanzania, waar wij ons allemaal bijzonder thuis voelen, en waar we dagelijks genieten van het heerlijke klimaat, de wonderschone natuur en de vriendelijke mensen, toch ook nog een beetje trots zijn op een stukje puur Hollands ondernemerschap. Ondertussen dient zich een verrukkelijk dessert aan. Of zullen we toch….  nog één zo’n heerlijk worstje nemen?

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen