Op bezoek bij de shamba van de koffieboeren

Wie een keer koffie heeft gedronken bij Kili-Java, onze favoriete coffeebar bij de supermarkt Nakumatt, weet het eigenlijk al. Tanzaniaanse koffie is heerlijk en uitstekend van kwaliteit. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat Anna Illy van het gelijknamige Italiaanse koffieconcern hier enige tijd geleden polshoogte kwam nemen en zich door ons liet rondleiden langs de Tanzaniaanse koffiecultuur. We zijn nog steeds trots haar als onze gast te hebben mogen ontvangen en schreven daar al eerder over.

In de voetsporen van Anna Illy

Haar bezoek en haar enthousiasme over wat ze zag hebben ons op het idee gebracht om meer van onze gasten de gelegenheid te geven kennis te maken met de Tanzaniaanse koffiecultuur. Niet zo gek als je bedenkt dat koffie, naast sisal en thee, tot Tanzania’s belangrijkste export producten behoort. In 2012 werd er ruim 66.000 ton koffie geëxporteerd, goed voor een 22e plaats op de lijst van koffie exporterende landen.

Een mooie boon is een parelboon

Koffie uit Tanzania staat bekend om zijn zachte aciditeit (zuurgraad) en volle aroma. Uit Tanzania komen ook veel zogenaamde peaberries of parelbonen. Bij peaberries ontwikkelt zich slechts één pit in de koffiebes. Hierdoor ontstaan mooie ronde koffieboontjes. In tegenstelling tot boontjes met een vlakke kant waarin twee pitten groeien. Een groot deel van de koffie uit Tanzania groeit tegen de flanken van de Kilimanjaro. Maar ook in de in de regio’s rond de grens met Zambia, Congo en Rwanda zijn koffieplantages te vinden.

Kahawa Shamba

De rondleiding die Makasa voor u kan verzorgen heet Kahawa Shamba. Kahawa is koffie in Swahili. En een shamba is een plot waarop iets verbouwd wordt, in dit geval koffie. Deze tour door de koffieplantages, op de groene en vruchtbare hellingen van de Kilimanjaro, is een prachtige gelegenheid om kennis te maken met het arbeidsintensieve proces achter de koffie die we dagelijks drinken. Opgezet en ontwikkeld door de lokale koffieboeren, is het een unieke kans om hun dagelijks leven en dat van de van de Chagga stam van dichtbij te zien. De tour is interessant voor iedereen die graag geniet van prachtige natuur en daarnaast belangstelling heeft voor het lokale leven. Maar het is een absolute must-see voor koffieliefhebbers! Daarnaast past deze activiteit heel goed in ons streven om waar mogelijk nauw samen te werken met de lokale bevolking.

Van boon tot kopje

Bij aankomst drinkt u eerst een kop koffie met de gids en daarna start de wandeling door de weelderige koffieplantages. De gidsen spreken goed Engels en hebben een schat aan kennis van de natuur en van de lokale gewoonten die ze graag met u delen. Eenmaal aangekomen bij de shamba krijgt u een demonstratie van het proces dat de koffie oplevert zoals wij die kennen. U kunt daar zelf actief aan meedoen en alle stappen doorlopen: het plukken van de bonen, ontvliezen, drogen, roosteren, malen en uiteindelijk: drinken! Gegarandeerd de verste kop koffie die u ooit gedronken heeft. U sluit af met een traditionele, lokale lunch. Daarna wordt u teruggebracht naar Moshi.

Een afwisselend reisprogramma

De kans is groot dat u tijdens uw Tanzaniaanse vakantie op safari gaat. Onze specialiteit. Maar safari’s zijn intensief en kunnen vermoeiend zijn. Ook na de acht uur durende vlucht vanuit Nederland moet u soms even bijkomen. Prettig om na aankomst een dagje te acclimatiseren. Of na een safari even uit te rusten. Daar houden wij met het maken van onze reisprogramma’s ook graag rekening mee. Als u dan toch optimaal van uw tijd in Tanzania gebruik wilt maken, dan is een koffietour een perfecte manier om gedurende pakweg een halve dag iets interessants te doen om vervolgens de andere helft van de dag heerlijk te luieren!

Meer informatie over reizen in Tanzania op www.makasatanzania.com

Geef een reactie