Rhotia Valley

Verreweg de meeste van onze gasten zijn in Tanzania om op safari te gaan. Vaak staan daarbij de Ngorongoro krater en de Serengeti op het programma. Vanuit onze basis Moshi rij je dan via Arusha naar Karatu, vlakbij de ingang van Ngorongoro Conservation Area. Hier wordt vaak een overnachting gepland zodat de volgende morgen de krater binnen handbereik ligt. Er zijn hier dan ook verschillende overnachtingsmogelijkheden.

Rhotia Valley Tented Lodge

Een door ons veel geboekte lodge is Rhotia Valley Tented Lodge, en dat is niet zonder reden. Veel van onze Hollandse gasten (en wij zelf ook) vinden Rothia Valley erg gezellig en leuk van sfeer. Hoewel het je aan niets zal ontbreken is het niet de meest luxueuze of chique lodge. Wel voldoet het zonder meer aan de toch tamelijk hoge eisen die wij aan onze accommodaties stellen. De weg er naar toe is mooi, het uitzicht zonder meer schitterend en het Nederlandse management, in handen van Marise en Joris Koch-Hekstra, warm en gastvrij.

Two hills one goal

Maar er is meer. Marise en Joris, twee bevlogen mensen met een missie, voorheen werkend als huisarts in Apeldoorn, hebben op de tegenoverliggende heuvel een kinderhuis opgezet: Rhotia Valley Chidren’s Home. Via dit unieke project zijn meer deelprojecten voor educatie, werkgelegenheid en watervoorziening opgezet.

Een vallei vol activiteiten

Vanaf 2007 werden met hulp van donaties Rhotia Valley Children’s Home en Rhotia Valley Tented Lodge gebouwd, met als extra activiteiten een coffee corner annex horecatrainingscentrum, een bakkerij met vakopleiding en een zuivelbedrijf. Ook werden uitgebreide moestuinen en een eigen veestapel gerealiseerd. Daarnaast werd de plaatselijke lagere school volledig gerenoveerd, uitgebreid en heringericht en een privé kleuterschool gebouwd. Vanaf 2013 wordt op beide scholen schoolvoeding en schoolmelk verstrekt. Op verschillende schoolniveaus worden nu onderwijsmogelijkheden geboden.

Belangrijkste doel van het Rhotia Valley initiatief is het opzetten van een duurzaam, ecologisch en selfsupporting project, dat bijdraagt aan de ontwikkeling en educatie van de bewoners en de (wees)kinderen van het dorp Rhotia en bovendien werkgelegenheid biedt. Daarnaast is er altijd het streven om intensief en met korte lijnen samen te werken met de lokale bevolking en de lokale en regionale autoriteiten.

Commercieel en ideëel

De commerciële activiteiten (lodge, coffee corner, bakkerij en zuivel) zijn specifiek opgezet als inkomstenbron voor het project en om werkgelegenheid in het dorp te creëren. Ook dienen zij als werk- en trainingsmogelijkheden voor de weeskinderen. De running costs van het Children’s Home worden gedekt uit de opbrengst van de lodge, terwijl nu 72 dorpsbewoners in loondienst zijn bij de diverse deelprojecten. Het Rhotia Valley project vangt niet alleen 36 weeskinderen op in het eigen Children’s Home, maar ondersteunt ook zo veel als mogelijk kansarme dorpsweeskinderen, die na het overlijden van hun ouders onderdak vonden bij hun meestal zeer arme familieleden.

Makasa steunt Rhotia Valley

Hoewel Makasa volledig onafhankelijk is en voor ons het comfort en welzijn van onze gasten voorop staat, steunen wij Marise en Joris waar mogelijk door Rhotia Valley als accommodatie in onze reisvoorstellen op te nemen. Zij verdienen alle mogelijke hulp bij het realiseren van hun onbetaalbare werk. Voor u misschien ook een mooi idee, dat als u ooit overnacht bij Rhotia Valley, u daar niet alleen uzelf een plezier mee doet, maar ook alle Tanzaniaanse betrokkenen bij dit bijzondere project.

www.rhotiavalley.com

www.makasatanzania.com

Geef een reactie