Op safari. Wat is dat eigenlijk?

Laatst stonden we met een informatiestand op een Afrika happening in Leiden. Altijd leuk om te doen! Maar ook realiseerde we ons weer eens hoeveel mensen er zijn die nauwelijks een idee hebben wat je eigenlijk precies doet op een safari. Misschien leuk om jullie op deze plek eens mee te nemen…

In het Swahili betekent safari letterlijk reis. Als de Tanzanianen safari njema tegen elkaar zeggen, dan bedoelen ze gewoon goede reis. Voor ons heeft het echter een wat andere betekenis. Onder safari verstaan wij een meerdaagse tour door één of meer wildparken onder leiding van een gids in een safariauto waarbij meestal overnacht wordt in camps of lodges.

Het plan

Het begint allemaal met een plan. Aan de hand van de beschikbare tijd, de samenstelling van het gezelschap en het budget wordt een reisplan opgezet. Een safari van drie dagen kan heel goed, maar noemen wij een korte safari. Twee weken is lang. Meestal zit het daar ergens tussen in. Gezelschappen bestaan vaak uit twee tot 10 personen. Bij meer dan 7 personen is er meer dan één auto nodig. Voor kinderen is een safari fantastisch. Wel kan het verstandig zijn om, afhankelijk van hun leeftijd, het programma wat aan te passen. Wij hebben daar ruime ervaring mee.

Een safari voert je vaak door een aantal wildparks. Meestal twee, drie of vier. De beroemdste parken (Serengeti, Ngorongoro krater, Tarangire, Lake Manyara, Selous) zijn verschillend van grootte en kennen elk hun eigen karakteristieken. Zo is bijvoorbeeld Lake Manyara in een dag ‘te doen’, terwijl je in de Serengeti met gemak een week kunt rondzwerven. Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie wildparks als in (noord) Tanzania. Samen met de reiziger komen we tot een reisplan.

Let’s go

In Tanzania is het zeer ongebruikelijk, zo niet onmogelijk, om zonder gids te reizen. U verkeert dus een aantal dagen in zijn gezelschap. Om die reden vinden wij onze gidsen heel belangrijk en investeren wij voortdurend in hun training en opleiding. Een goede gids heeft een uitmuntende kennis van flora en fauna, spreekt goed Engels, is een uitstekende en veilige chauffeur en is sociaal vaardig.

Op de dag dat uw safari begint, wordt u door de gids opgehaald bij uw accommodatie. U maakt kennis met hem en met de auto waarin u een tijdje zal ‘wonen’. Het is een vierwiel-aangedreven Toyota Landcruiser, afhankelijk van het gezelschap, al of niet in een verlengde variant. De auto heeft een groot uitsteldak waardoor u staande in de auto gemakkelijk uit het dak kan fotograferen of filmen. Er is een koelbox aan boord en uw gids heeft altijd gezorgd voor meer dan genoeg water. Veel drinken is belangrijk! Dan gaat u op weg…

De wildparks

U rijdt naar het eerste wildpark. Bij de gate regelt uw gids een aantal papieren formaliteiten waaronder de nodige betalingen. De wildparken zijn uniek. We moeten daarbij voor lief nemen dat de door de Tanzaniaanse overheid vastgestelde entreegelden ook hoog zijn. Eenmaal door de gate begint datgene waarvoor u gekomen bent. U zult uw ogen uitkijken.

Dieren van Antilope tot Zebra

In grote getalen zult u allerlei antilopen zien. Zebra’s, gnoes en olifanten. Buffels, nijlpaarden en giraffen. En nog veel meer. Dat u uitgebreid de kans krijgt deze dieren te bekijken en te fotograferen staat wel vast. Een ontmoeting met de koning der dieren, de leeuw, komt minder frequent voor. Maar toch, als het geluk u niet helemaal in de steek laat, ziet u dagelijks leeuwen. Afhankelijk van het park waarin u zich bevindt. Zeldzamer zijn het luipaard, de cheetah en de neushoorn. Voor het zien van deze dieren is een echt ‘spottersoog’ vereist. Maar dat zult u snel genoeg ontwikkelen! Uw gids zal u daarbij helpen. Als u voor het eerst van dichtbij een luipaard in een boom ontdekt, dan is dat een onbeschrijflijke sensatie.

Overnachtingen

Tijdens een safari overnacht u meestal iedere nacht op een andere plek. Bij uitzondering (bij lange safaris), kunnen dat meerdere dagen op één locatie zijn. Het luxe-niveau stemmen we met elkaar af. Er zijn eenvoudige tented camps, luxueuze tented camps, en lodges waarin luxe alleen de overtreffende trap kent. Het is maar net wat u wilt. Heel leuk is natuurlijk ook om het af te wisselen. Een paar nachtjes basic en avontuurlijk, afgewisseld met een nachtje superchique. Sommige lodges hebben een zwembad. Allen bieden zij heerlijke faciliteiten om te loungen en te chillen. Lezen, staren over de savannen of ‘s avonds lekker wegzakken bij het vuur. Wat de lodges bindt, eenvoudig of luxueus, is de speciale safarisfeer die u nergens anders ter wereld aantreft en die u nooit zult vergeten.

Gamedrives

Hoe u de volgende dag doorbrengt overlegt u met uw gids. Tijdens of na het diner in uw lodge zult u elkaar treffen. Sommige mensen vinden het leuk de gids voor het diner aan tafel uit te nodigen. Dat kan, maar hoeft absoluut niet. Als u het prettig vindt om in besloten kring te dineren, is dat prima. De gidsen hebben ook de grootste lol als zij lekker onder elkaar zijn. In alle lodges hebben zij uitstekende drivers verblijven tot hun beschikking.

Voor een dag in een wildpark worden meestal twee ‘gamedrives’ gepland. Eentje ‘s ochtends en eentje in de middag. Uw gids zal u vaak proberen te porren om in de ochtend heel vroeg te vertrekken om zodoende zonsopgang (meestal rond 06.15 uur) en de eerste uren van de dag mee te maken. Dit zijn de uren waarop het wild het meest actief is en het licht het mooiste is om te fotograferen. Het beroemde ‘magic light’.

U kunt dan aan het einde van de ochtend terug zijn bij de lodge, waarna u heerlijk kunt lunchen, eventueel wat zwemmen, opfrissen, een tukje doen, of wat u maar prettig vindt. Als de meest intense warmte en het felste licht gedoofd zijn, zo rond 16.00 uur, kunt u dan voor een tweede gamedrive op pad gaan. On the road voor nog eens twee uurtjes magic light. En dan is het tijd om afscheid te nemen van de dieren, want in de meeste parken kunt u slechts van 06.00 tot 18.00 rijden. Daarna wordt het wild volstrekte rust gegund. Alleen zo blijft dit paradijs op aarde in stand.

Als u de hele dag op pad wilt, of grotere afstanden wilt overbruggen, dan kan dat ook. Iedere lodge levert uitstekende lunch- (of zelfs ontbijt) boxes voor onderweg. En hoewel het vegetarisme in Afrika niet echt wijd verbreid is, wordt ook daar rekening mee gehouden.

De Afrikaanse nacht

‘s Nachts zult u heerlijk slapen! U zult moe zijn van de enerverende dag, de warmte en het off-road rijden. Het in alle lodges fantastische beddengoed, de bescherming van een klamboe en de geluiden van de Afrikaanse nacht zullen u in een heerlijke droom doen weg zakken. En wie weet gaat die droom over het ontbijt dat u de volgende dag te wachten staat. Naast het fameuze full English breakfast is daar altijd het beroemde Tanzaniaanse fruit: mango, papaja, watermeloen en avocado. Niet zelden gaan de gesprekken bij het ontbijt over de dierengeluiden die ‘s nachts gehoord zijn. Waren het leeuwen? Olifanten? Hyena’s? Dat weten we pas als de gidsen de geluiden met gevoel voor theater hebben nagedaan. Another day is about to come….

Zonnen op Zanzibar. Uitgerust naar huis.

De meeste reizigers komen naar Tanzania voor een safari. Terecht. Het is een belevenis om nooit te vergeten. Maar toegegeven… het kan vermoeiend zijn. Daarom sluiten veel van onze gasten af met een paar dagen aan het strand. Zanzibar biedt in dat geval alles wat een liefhebber van zon en zee kan verlangen. Zo kunt u, terwijl u aan uw cocktail nipt, nog even nagenieten van de gedachte aan dat ene luipaard in die boom.

Ook een reisvoorstel ontvangen?

Doe een volledig vrijblijvende aanvraag via de website van Makasa of email ons via info@makasatanzania.com.

Geef een reactie